2012. november 5., hétfő

Amerikai almáspite 2.

Korábban már sütöttem hasonlót egy másik recept alapján, ami borzasztóan ízlett. De most Évitől kedvet kaptam és elkészítettem ezt a változatot is.
Nos, sem én, sem Életem Párja nem tudott dönteni, hogy a kettő közül melyik a finomabb, mert mindkettő brutálisan jó, hiper-szuper finom. :)
A tészta hasonló, az elkészítés kicsit eltérő, mint a korábbi változat.
Az eredeti recept itt olvasható.

Mivel utálom a dagasztóspirált használni, mivel nincs légkeveréses sütőm (ősrégi sütőm van, amin csak a takarékláng és a maximum van bejelölve...) és időm sem volt túl sok, így kicsit egyszerűsítettem, gyorsítottam az elkészítés menetén, hiszen a másik piténél is működött a kézzel morzsolós tésztagyúrásos módszer és a rövid hűtési idő is. :)


Hozzávalók:

Tészta:
  • 35 dkg liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 tasak vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 17,5 dkg hideg (!) vaj felkockázva
  • 1 tojásfehérje 
  • 50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz
Töltelék:
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor/porcukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 5 dkg búzadara
Tetejére:
  • 1 tojássárgája (közepes tojásból)
  • 1 evőkanál tej
A tészta hozzávalót a vizet kivéve kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a vizet is hozzáadva pár mozdulattal összegyúrjuk, 3 felé szedjük, egyesével celofánba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük.
Az almát lereszeljük, a cukorral és fahéjjal kb. 5 perc alatt megpároljuk, majd belekeverjük a búzadarát, félretesszük.
A sütőt közben begyújtjuk, a tojást és tejet elkeverjük.
Egy tésztát kiveszünk, kör alakúra nyújtjuk, és a tepsibe helyezzük, pár perc alatt elősütjük.
Közben kinyújtjuk a másik két gombócot is: az egyiket kb. 3 cm széles és a piteforma kerületével megegyező hosszú csíkká, a másikat szintén kör alakúvá.
Az elősütött tésztára gyorsan rátesszük a csíkot körben (hamar olvad a tészta, ezért fontos, hogy gyorsan dolgozzunk!),és az elősütött tésztához nyomkodjuk, belekanalazzuk és elsimítjuk a tölteléket, majd befedjük a kerek lappal, a széleknél itt is alaposan összedolgozzuk, ezután bevagdossuk, tetejét, megkenjük a tejes tojással és visszadugjuk a sütőbe, készre sütjük.

Mi csak önmagában ettük, de vaníliaszósszal még fokozható az élvezet! :)





3 megjegyzés:

Hosszú-Bardócz Éva írta...

Nagyon jól néz ki,nyami!:)

Névtelen írta...

Akkor megvan a következő süti!:) Bár most is itt van mellettem a kistányéron az a finom diós-almás bögrés!!!:)))) Köszönöm!

Ditti írta...

:) Örülök, hogy a bögrés ilyen nagy sikernek örvend nálatok! :) Mindenképp próbáld ki, mert annyira, de annyira finom ez is! És nagyon örülnék a visszajelzésnek, hogy hogy sikerült! :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...